SEX I DEN FORN- OCH MEDELTIDA STADEN

Många människor tror att de medeltida människorna hade ett svårt och ansträngt förhållande till sexualiteten och i sin okunskap tror

de att vi idag är så mycket mer ”upplysta”. I själva verket skiljer sig inte vår nutida moralism mot medeltidens, det är bara det att vi fokuserar på annan ”fel” sex än vad man gjorde då.

 

Dick Wase, författare till den av många prisade sexualhistoriska boken ”Samlag eller salighet”, gör det som är bannlyst i dagens politiskt korrekta samhälle. Han berättar hur det verkligen var och hur annorlunda man tänkte under forn– och medeltid kring sexualiteten. En överväldigande majoritet av dem som gått vandringen har ansett att den är mycket tankeväckande, intressant och omtumlande. Den allmänna meningen är, att det är en fantastiskt bra vandring.

Några enstaka personer har däremot reagerat på att berättaren inte använder pekpinnar och moraliserar då han går vandringen. De flesta inser dock, att moraliserande pekpinnar inte hör hemma i historieberättande (även om stiftelsen Medeltidsveckan inte förstått det) eftersom människor kan tänka själva. Därför utfärdas en varning till dig som inte klarar av att höra att verkligheten var annorlunda förr: Välj en mer tillrättalagd vandring, som t ex någon av Gotlands museums, och undvik att få reda på hur man tänkte förr.

 

Vandringen är indelad i två delar: Först samling vid S:t Pers/S:t Hans’ ruiner för en ”grundkurs” i det sexuella tänkandet förr. Risken finns dock att du efter det inte längre kommer att vilja fira Lucia, så tänk dig för ytterligare en gång om du klarar verkligheten från förr. Den andra delen är en vandring i den forn- och medeltida stadens sexualitet, i tidens seder, prostitution och inte minst hyckleri (jodå, de var lika duktiga att hyckla som vi är idag). Avslutningsvis knyts ihop med ett par viktiga iakttagelser av sociologen Howard S Becker.

 

Samling vid S:t Pers/S:t Hans’ ruiner kl 13.45. Turen tar två timmar och kan avnjutas varje tisdag och torsdag vecka 28-31. Under vecka 32 går Dick Wase densamma tisdag-fredag samma tid.

 

OBS! Förhandsbokning krävs minst en dag i förväg, antingen via e-post, info@medeltidsgotland.se eller telefon 076-5559915. Turen blir inställd om färre än fem deltagare anmäler sig, kolla samma morgon på denna sida.

 

Kostnaden är för vuxen 120 kr, för barn mellan 9-12 år 60 kr. Barn under 9 år går gratis, men räknas inte in i antalet anmälda.